Kuchnia

Kulinaria

Łatwy chleb pszenny (składniki wystarczą na przygotowanie bochenka o długości 40 cm):
mąka pszenna chlebowa - 700 g
olej - 3 łyżki
świeże drożdże - 15 g
woda - 250 ml
mleko - 150 ml
sól - 2 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
W dużej misce mieszam najpierw suche składniki tzn. mąkę, cukier i sól, a następnie kruszę drożdże.
Dodaję stopniowo mieszaninę wody z mlekiem i olejem. Płyn powinien być ciepły. Następnie zagniatam gładkie ciasto, które odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia.
Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, formuję bochenek chleba i posypuję go mąką. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Następnie ostrym nożem nacinam wzorki i piekę w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-35 minut.
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation