Kuchnia

Makarony Kasze Ryż

Kluski kładzione

Składniki:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżka masła
ew. kilka łyżek mleka(jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
1 cebula

Sposób przygotowania
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z łyżką masła (najlepiej mikserem). Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas mieszając, połącz żółtka z mąką i pianą ubitą z białek. Starannie wymieszaj, a jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj parę łyżek mleka. Porcje ciasta kładź łyżką na osoloną wrzącą wodę. Przykryj, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieraj je łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Kluseczki podawaj z zeszkloną cebulką, najlepiej w towarzystwie kubka kwaśnego mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation