Kuchnia

Pyszne obiady

Polędwiczka w sosie szpinakowo - serowym
Chyba dawno nie było polędwiczki, prawda?:)

Dzisiaj podaję łatwy i szybki przepis na słodką polędwiczkę w sosie szpinakowym z dodatkiem sera pleśniowego. Te właśnie składniki plus czosnek sprawiają, że danie jest wyraziste a mięso przechodzi ich smakiem. Podałam polędwiczki z ryżem ale myślę że powinny też pasować do makaronu.



Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
20 dag szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 serek pleśniowy ( u mnie cammembert)
olej do smażenia

Polędwiczkę pokroić w plasterki i delikatnie rozbić ręką. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać szpinak i ok. pół szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem i dusić tak długo aż woda wyparuje. Dodać ser pleśniowy i dalej dusić mieszając od czasu do czasu. Kiedy sos jest już prawie idealny włożyć plastry polędwiczki i trzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min. Mięso powinno być przykryte sosem szpinakowym.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation