Kuchnia

pyszności słodkości

Jabłka pod kruszonką

Składniki:
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 40 g migdałów mielonych
- sok z limonki (albo z cytryny)
- 1/2 łyżeczki cynamon
- cukier waniliowy
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
Oraz:
- 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
- masło do posmarowania formy

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z limonki. Jabłka wymieszać z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego jabłka.
Zimne masło przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, rozetrzeć palcami robiąc w ten sposób kruszonkę, przykryć nią jabłka.
Kruszonkę posypać brązowym cukrem, wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piec około 30 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation