Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mus czekoladowy

Składniki:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 150 ml kremówki
- łyżeczka cukru pudru


Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z wodą i masłem w kąpieli wodnej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do roztopionej, przestygniętej czekolady dodajemy żółtko i miksujemy. Białko ubijamy ze szczyptą soli w osobnej misce, po czym stopniowo dodajemy je do czekolady, delikatnie mieszając. W kolejnej misce ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder i przekładamy ubitą śmietanę do masy czekoladowej, również delikatnie mieszając. Gotowy mus przekładamy do małych naczyń i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation