Kuchnia

Ciasteczkowy Potwor

PYSZNE CIACHA wersja 2 czyli słodko, zdrowo DIETETYCZNIE

Na 6 sztuk
1 marchew (średniej wielkości)
1 jabłko (średniej wielkości)
sok z 1/2 cytryny
1 jajko
75 g fruktozy
100 g greckiego jogurtu
150 g otrębów pszennych (zmiksowanych na mąkę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.

Oczyszczoną, obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z obranego jabłka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Do jogurtu dodajemy fruktozę oraz roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy. Otrębową mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy ''mokre'' składniki, starannie mieszamy. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy marchew i jabłko, mieszamy.

Przekładamy naszą masę do foremek, do pieczenia muffinom. Pieczemy ok 30 min w 180°C (termoobieg 160°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.

Podajemy, gdy nieco ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation