Inne

mistrzowskie

Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache

na formę do tart o średnicy 24 cm

Składniki:

Ciasto kruche
10 g ciemnego kakao

Masa karmelowa:
150 g cukru kryształu
15 g solonego masła (lub masło extra + szczypta soli)
150 ml śmietany 30%

Ganache czekoladowe:
180 g czekolady o zawartości kakao 70% (lub gorzkiej)
150 ml śmietany 30%

Przed przygotowaniem polecam:

poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu

Przygotowanie:

Ciasto. Ciasto kruche przygotować według przepisu (w trakcie przesiewania mąki dodać kakao). Rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i dopiec jeszcze 10 minut. Ostudzić.

Masa karmelowa: Do szerokiego rondelka lub na patelnię włożyć masło i dodać 1 łyżkę wody. Kiedy masło roztopi się, równomiernie wsypać cukier. Podgrzewać do momentu, kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy - dopiero teraz zamieszać. Ostrożnie dolać śmietanę (karmel się wzburzy) i energicznie całość wymieszać - masa ma się zagotować. Mieszać do momentu, aż karmel całkowicie połączy się ze śmietaną. Odstawić do całkowitego wystudzenia, w tym czasie karmel nieco zgęstnieje. Wystudzoną masę karmelową wlać do spodu na tartę i włożyć do lodówki.

Ganache: W czasie, kiedy karmel tężeje w lodówce, włożyć do miski rozdrobnioną na kawałki czekoladę. W garnuszku zagotować śmietanę i gorącą zalać czekoladę. Odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać. Ja to robię rózgą, jednak składniki należy tylko wymieszać, nie ubijać. Kiedy ganache ostygnie, wylać na stężały, zimny karmel. Wyrównać wierzch i schłodzić przed podaniem.

Kroić ostrym nożem o cienkim ostrzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation