Kuchnia

drugie danie

Krokiety z fasoli i porów
Składniki:
• 40 dag fasoli
• 30 dag porów
• 4 łyżki tłuszczu
• 2,5 łyżki mąki
• 4 łyżki tartej bułki
• sól
• pieprz
• imbir lub majeranek
• 3 jaja
• przyprawa do zup
Sposób wykonania:
Fasolę ugotować do miękkości, osączyć. Pory oczyścić, pokrajać w krążki i udusić z dodatkiem łyżki tłuszczu. Gdy miękkie - zemleć razem z fasolą w maszynce, dodać przyprawy, trochę tartej bułki i mąki oraz 2 jaja. Z masy uformować wałek średnicy ok. 2-3 cm, pociąć go w podłużne krokiety (długości ok. 10 cm), maczać w jaju rozmieszanym z wodą i mąką, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem pomidorowym i surówkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation