Kuchnia

słodko ,słodko

Plaisir sucré
receptura mistrza Pierra Herme, posiłkowałam się przepisami znalezionym u Gosi i Lo

dacquoise:

115g cukru pudru
210g zmielonych na puder orzechów laskowych
115g białek
37,5g cukru
100g orzechów laskowych uprażonych i pokruszonych

Ubić białka na sztywno i wymieszać z cukrem. Dosypać przesiane cukier puder i zmielone orzechy. Przełożyć do formy o wymiarach 22x28cm. Posypać całość pokruszonymi orzechami.
Piec 20min. w 170 st.C.

krem czekoladowo-orzechowy:

15g masła
100g mlecznej czekolady
75g skarmelizowanych orzechów laskowych
75g pasty jak nutella
75g wafli lub rurek
15g orzechów laskowych uprażonych i pokruszonych

Rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać nutellę i skarmelizowane orzechy, następnie wafle i uprażone orzechy.
Wymieszać dokładnie, rozsmarować na dacquoise. Wstawić do lodówki do stężenia.

ganache:

115g śmietanki kremówki
125g czekolady mlecznej

Posiekać czekoladę. Śmietankę zagotować i zalać czekoladę. Wymieszać dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzić w lodówce.

płatki z mlecznej czekolady:

250g czekolady (następnym razem zrobię płatki z 350g czekolady bo brakło mi 8 płatków)

Stopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wyłożyć na folię spożywczą 20x36cm. Kiedy czekolada stwardnieje (ok. 30min. w lodówce), pociąć na prostokąty 3x10cm. (powinno wyjść 24). Przykryć drugą folią i przygnieść czymś, aby czekolada się nie zdeformowała. Schłodzić ok.
6godz. w lodówce.

mus czekoladowy:

160g mlecznej czekolady
225g śmietanki kremówki

Zrobić jak ganache, schłodzić 24godz. w lodówce. Przed robieniem ciasta ubić na mus (mój mimo długiego ubijania był za mało sztywny, więc dodałam kilka łyżek serka mascarpone).

składanie:
Pociąć dacquoise z kremem na prostokąty 3x10cm.
Na każdym ciastku położyć ganache i płatek czekoladowy.
Na płatku rozprowadzić mus czekoladowy.
Przykryć kolejnym płatkiem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation