Kuchnia

kuchnia

Babeczki jogurtowe z nutką cytrynową
Składniki na 6 babeczek (lub więcej, w zależności od wielkości foremek)*:

125 g naturalnego jogurtu
75 g masła, roztopionego
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.

Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.

Formy o dowolnych kształtach do mini - babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, wyrównać nożem (ciasto rośnie 'z górką')**. Udekorować lukrem.

Lukier cytrynowy:

200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

* autorka przepisu sugeruje foremki o wymiarach ok. 9 x 4,5 cm każda;

** jeśli pieczecie w foremkach do muffinów, wyrównywać oczywiscie nie trzeba, muffinki urosną z ładną górką;

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation