Kuchnia

Zupy, ryby, placki i inne...

pierogi z kapustą

Ciasto:

3 ½ szkl mąki

2 łyżki oleju

Sól, szczyptę

Woda 1 ½ szklanki,ja daję gorącą wodę,ciasto jest wtedy elastyczne i można je cienko rozwałkować.

Z podanej proporcji wychodzi ok 60 pierogów.



Farsz:

400g kapusty kiszonej

400g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz



Kapustę kroimy i podsmażamy z cebulką ( jeżeli jest za kwaśna można ją wcześniej przepłukać wodą i odsączyć), na innej patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w kostkę, odparowujemy wodę i dodajemy do kapusty. Jeżeli farsz jest za suchy, można dodać łyżkę oleju lub masła, wtedy będzie lepszy smak. Przyprawiamy do smaku, ja lubię pikantne wiec dodaje także ostrą paprykę.
Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto aż będzie miękkie i sprężyste, kroimy na małe kawałki i rozwałkujemy podsypując mąką, wycinamy szklanką ciasto( lub inna foremką) i nakładamy farsz. Zlepiamy ciasto w kształt pieroga i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok 2-3 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation