Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Panna cotta z malinowym musem


Składniki

300 ml płynnej śmietanki kremówki (36%)
200 ml mleka
100 g cukru pudru
1 laska wanilii
2 czubate łyżeczki żelatyny

200-300g malin
2-3lyzki cukru pudru



Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, zostawić na kilka minut, żeby napęczniała.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka.

Do rondelka z grubym dnem wlać mleko i śmietankę. Dodać cukier, ziarenka wanilii, a także wydrążoną laskę wanilii. Mocno podgrzać, od czasu do czasu mieszając (nie gotować).
Zestawić z ognia. Wyjąć laskę wanilii. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie mieszać aż żelatyna się rozpuści.

Mleczno-śmietankową mieszankę przelać do silikonowych foremek lub filiżanek o pojemności ok. 125 ml. Wystudzić, po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin (4-6 godzin).

Przed podaniem przygotowac mus: zmiksowac maliny z cukrem.

Kokilki lub szklanki oblewamy goraca woda w kranu przez 2 sek i odwracamy do gory nogami na talerzyk (panna cotta powinna sie latwo wysunac), polewamy musem, ozdabiamy malinami. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation