Kuchnia

zapiekanki, tarty

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami


Sładniki:

500 g makaronu
2 łyżki masła
250 g mleka
150 g śmietanki 30%
1 łyżka mąki
20 dkg pieczarek
ugotowane mięso z kurczaka (u mnie 2 udka)
sól
biały pieprz
bazylia (mogą być zioła prowansalskie)
2 ząbki czosnku (dla mnie mogłoby być więcej :) )
20 dkg startego sera żółtego



Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić do miękkości na roztopionym maśle. W połowie smażenia dodać wyciśnięty czosnek. Gdy pieczarki będą już miękkie, dodać mąkę i chwilę wszystko przesmażyć. Stopniowo wlewać mleko i mieszać. Wsypać zioła, dodac śmietankę i doprawić. Do garnka, w którym gotował się makaron wlać sos, dodać makaron, kawałki kurczaka i połowę startego sera. Wymieszać i wszystko wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation