Kuchnia

jedzenie

Sernik czekoladowo-piernikowy z bezą włoską


Gorzka czekolada na gorąco z bitą śmietaną to mój zimowy faworyt. Lubię ją urozmaicać o różne aromatyczne dodatki jak cytrusy, kawa, korzenne przyprawy lub alkohol. Pomyślałam, że może stać się sympatyczną inspiracją do upieczenia sernika. Jak widzicie całkiem fajnie wyszło. Jest ciasteczkowy spód z moich ulubionych Oreo, gęsta kremowa masa serowa o intensywnym smaku czekolady oraz delikatnym kawy i przyprawy do piernika. Całość wykończona włoską kakaową bezą, która krótko zapieczona (lub opalona palnikiem) rozpływa się w ustach (prawie jak bita śmietana). Mission completed! ;)

składniki:

125g ciasteczek czekoladowych np. Oreo (u mnie bez nadzienia)
50g masła, roztopionego
1kg sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
220g cukru drobnego
2 jajka
3 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
200ml śmietanki kremówki 30%
200g czekolady gorzkiej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej*
2 łyżki przyprawy do piernika*
2 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
beza:

225g cukru
2 łyżeczki glukozy
100ml wody
3 białka
3 łyżki gorzkiego kakao
Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.

Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Śmietankę podgrzać razem z przyprawą do piernika i kawą prawie do zagotowania, ściągnąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać na gładko i ostudzić. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku, następnie żółtku, masę czekoladową oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń i kakao. Masę serową przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 45-55 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie. Wsypujemy przesiane kakao, ubijamy tylko do momentu aż się rozpuści w białkach. Gotową bezę wykładamy na sernik, opalamy palnikiem lub w piekarniku w 200st.C z funkcją grilla przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni - sernik cały czas obserwujemy. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation