Design

Design

Ciasto Pina Colada
Składniki na biszkopt:

- 2 duże jaja

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, następnie połączyć delikatnie z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Można dowolnie naponczować ( u mnie woda+rum ).



Składniki na bezę kokosową:

- 2 białka

- szczypta soli

- 1/2 szklanki cukru

- 100 g wiórek kokosowych

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Na koniec połączyć z wiórkami kokosowymi. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, takich samych rozmiarów, jak blaszka, w której piekł się biszkopt. Piec w 180 st. C, około 20 minut.



Składniki na masę ananasową:

- 1 puszka ananasa wraz z zalewą

- 2 łyżki cukru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( bez cukru )

- 2 żółtka

- 100 g masła

Ananasy osączyć z zalewy i pokroić na w drobną kostkę.

Potrzebna będzie 1 szklanka zalewy ananasowej, w razie potrzeby, jeżeli będzie mniej należy do pełna uzupełnić ją wodą lub mlekiem ( u mnie mleko ).

1/4 szklanki zalewy zostawić, resztę wlać do rondelka i zagotować z cukrem. W pozostałej zalewie rozmieszać budyń i żółtka. Wylać na gotującą się zalewę, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować, dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitego kremu. Na koniec, do kremu wrzucić pokrojone ananasy, wymieszać.

Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, przykryć blatem kokosowym, delikatnie, by nie połamać bezy. Ciasto schłodzić w lodówce.



Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation