Kuchnia

Wypieki i nie tylko... na słodko

Tarta z gruszkami

Składniki:

ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda

nadzienie:
4 duże twarde gruszki
100 g migdałów w płatkach
100 g masła
100 g cukru
1 żółtko
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekam w misce łopatką, szybko zarabiam z dodatkiem wody. Robię kulę, wkładam ją do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowuję na okrągły placek.

Wykładam ciasto na formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Lekko dociskam boki, całość nakłuwam widelcem. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 20 minut, aż będzie złote.

Gruszki obieram ze skórki, wydrążam nasiona, kroję w ósemki. Rozkładam na podpieczonym cieście w blaszce.

Masło rozpuszczam w rondelku, dosypuję cukier i cukier waniliowy, dodaję żółtko. Wylewam masę na gruszki, posypuję migdałami.

Piekę 40 minut w temp. 180 stopni. Podaję, gdy lekko przestygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation