Kuchnia

healthy eat

Pasta jajeczna z awokado
Świetna zarówno z dodatkiem kolendry jak i rzeżuchy.






Składniki, 2 porcje:

• 3 ugotowane jajka
• 1/2 małego ząbka czosnku
• 1 dojrzałe (miękkie pod skórką) awokado
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 - 2 łyżeczki majonezu
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy) + do dekoracji

• ciabatta (z tego przepisu) lub inne domowe pieczywo







Przygotowanie:
•Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 5 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki.
•Czosnek zetrzeć, posolić.
•Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
•Dodać majonez, oliwę i kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować kolendrą lub rzeżuchą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation