Kuchnia

pyszności słodkości

ZAJĄCZKI
Składniki:
2 szkl. mąki
0,5 szkl.cukru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 żółtka (plus jedno białko do smarowania)
100g zimnego masła
1. Do mąki i cukru wkroić masło, dodać żółtko i zagnieść kruche ciasto - można ew. dodać odrobinę zimnej wody.
2.Z masy ulepić zajączki i gotowe. piec do zarumienienia jak na zdjęciu.

Korekta (do sprawdzenia)
Składniki
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
200 ml śmietany
2 łyżki masła
1 jajko
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania
wodę, masło i śmietanę daj do rondelka i podgrzewaj, ale nie gotuj. odstaw do ostygnięcia i dodaj resztę składników - jajko, sól, drożdże, cukier i mąkę i dokładnie wymieszaj. jeśli ciasto będzie za twarde, dolej więcej wody. zostaw do wyrośnięcia.
jak ciasto ładnie wyrośnie, pokrój je na 16 części i wyłóż na blaszce na papierze do pieczenia i natnij nożyczkami uszy i zrób nimi oczy. na oczy można też użyć rodzynek.
zajączki piecz w 200 stopniach przez około 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
smacznego zająca w Wielkanoc!
Czas przygotowania
30 min
Ile porcji?
4
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation