Kuchnia

przepisy

Zupa serowa


Składniki:
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 3 serki topione śmietankowe
- 100 ml śmietany (dodałam kremówkę)
- 10 dag szynki gotowanej
- kostka rosołowa
- grzanki
- sól i biały pieprz

Marchew i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach, zalać 1,5 litra zimnej wody, zagotować. Dodać pokrojoną cebulę oraz kostkę rosołową i gotować aż warzywa będą miękkie. Włożyć serki topione i gotując na małym ogniu mieszać aż się rozpuszczą. Wlać śmietanę i dołożyć pokrojoną w paski szynkę, zagotować. Przyprawić do smaku, wylać na talerze, posypać grzankami.

Warzywa można pokroić na większe kawałki i kiedy zmiękną wyjąć, zostawić sam wywar i do niego dodać serki. Wtedy zupa będzie bardziej kremowa i będzie miała jednolity kolor, ale ja warzywa zostawiam, bo wolę je zjeść niż wyrzucić ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation