Kuchnia

pasty,pasztety

Domowa szynka wieprzowa z zielonym pieprzem - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

800g szynki
10g soli
10g peklosoli
1 łyżka zielonego pieprzu
1/2 szklanki wody

Mięso z szynki mielimy, dodajemy sól, peklosól, zielony pieprz, wodę i wyrabiamy wszystko tak długo, aż mięso wchłonie wodę - ok 1 minuty.

Jeśli lubicie galaretkę w szyneczkach, rozpuśćcie w tej wodzie łyżeczkę żelatyny. Ja za galaretką nie przepadam i jak pewnie zauważyliście żelatyny do wędlin nie dodaję.

Wyrobione mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy do garnka, zalewamy do 3/4 wysokości i parzymy przez 60 minut od momentu, aż woda zawrze.

Następnie szynkowar wyciągamy z garnka, zamknięty odwracamy do góry dnem, aż ostygnie, następnie przekładamy do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie dno szynkowaru polewamy wrzątkiem i stukamy aby szyneczka wyskoczyła.

Szyneczkę możecie zrobić w słoiku, nie będzie ona tak mocno sprasowana jak z szynkowaru, ale równie smaczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation