Kuchnia

ciasta

Syllabub Amaretto

Kremowy, śmietanowy deser nasycony amaretto. Zaskakująco smaczny. Zrobiłam go właściwie tylko po to, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że śmietana się nie ubije w taki sposób. O dziwo, nie pojawiły się żadne problemy, a deser daje ogromne pole do modyfikacji.


Skadniki:

60 ml likieru amaretto
25 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
250 ml schłodzonej śmietanki 36%
ciasteczka amaretti


Wykonanie

Likier wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać schłodzoną śmietankę i ubijać aż powstanie gładki puszysty krem.

Do pucharków pokruszyć po kilka ciasteczek amaretti. Nałożyć po porcji kremu, udekorować okruszkami. Podawać z całymi ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation