Kuchnia

Przepisy - Napoje

Migdałowa mocha

⅓ szklanki schłodzonej śmietanki, 2 łyżeczki + 4 łyżki syropu migdałowego lub o smaku orzecha laskowego, 1 szklanka mleka, pół szklanki gorącej świeżo parzonej kawy, 2 łyżki syropu czekoladowego, płatki migdałów lub drobno posiekane orzechy do dekoracji, wiśnie koktajlowe do dekoracji.

W schłodzonej miseczce ubij mikserem śmietankę z 2 łyżeczkami syropu migdałowego. Ubijaj do czasu otrzymania pożądanej konsystencji. Włóż do lodówki do schłodzenia.

Mleko przelej do żaroodpornej miseczki. Włóż do mikrofalówki i podgrzewaj na maksymalnej mocy przez 1 - 1,5 minuty do czasu, aż mleko będzie gorące (uważaj, aby się nie zagotowało). Wyciągnij i mieszaj, aż mleko będzie dobrze spienione.

Do dwóch kubeczków nalej po dwie łyżki syropu migdałowego oraz po jednej łyżce syropu czekoladowego. Włóż do mikrofalówki i podgrzewaj na najwyższej mocy przez 20 sekund.

Do każdego kubka wlej po ¼ szklanki gorącej kawy.
Do kubków wlej spienione mleko. Na wierzch nałóż po łyżce śmietanki migdałowej.

Udekoruj orzechami i wisienkami. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation