Kuchnia

ale jedzonko

Kurczak po chińsku

(z makaronem z zupek chińskich)

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
sól
pieprz
1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona papryka (25 dag)
1-2 ząbki czosnku
2 zupki łagodne chińskie (2 x 10 dag)
natka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać mąkę pszenną i razem wymieszać. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, przełożyć kawałki kurczaka i razem zrumienić. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Pozostałą oliwę z oliwek rozgrzać, przełożyć do niej czerwoną paprykę i zrumienić. Pod koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Makaron z zupek chińskich połamać i przełożyć do garnka. Dodać przyprawy z paczki i zalać gorącą wodą (około ½ litra). Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Następnie makaron odcedzić. Połączyć go z kurczakiem i papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco. Udekorować natką zielonej pietruszki. Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation