Design

Design

Mus pomarańczowy w czekoladowych kokilkach.

Składniki na ciasto:

- 1 i 3/4 szkl mąki
- 2 szklanki cukru3/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka (3 jeśli małe)
- szczypta soli
- cukier waniliowy
-pół szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

Suche składniki mieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Dodawać suche do mokrych - ciągle mieszać/ miksować na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników), powoli dodać kawę i ciągle mieszać. Dno blachy wykłożyć papierem, boki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto piec w temp. 180ºC (do suchego patyczka).

Mus:
-2 jajka
-4 łyżki cukru
-200 ml soku ze świeżych pomarańczy
-3 - 4 łyżeczki żelatyny
-3 łyżeczki wody
-250 ml śmietany kremówki
-50 ml amaretto
-plasterki pomarańczy do dekoracj


Ubić żółtka z cukrem - na parze tak by cukier się rozpuścił; następnie ostudzić i dodać sok z amaretto. Żelatynę zalać wodą i zostawić by spęczniała. Następnie ją podgrzać by się rozpuściła (nie gotować!!!); wlać ją do masy żółtkowej + ubitą śmietankę. Ubić białka i delikatnie połączyć z masą. Odstawić do lodówki aby mus trochę stężał; mieszając od czasu do czasu.

Gdy ciasto przestygnie wycinać z niego podłużne paski (moje urosło dość wysokie wiec każdy pasek przecinałam jeszcze na 2 cieńsze).
Z grubego kartonu wyciąć trochę szersze paski, które należy zszyć zszywaczem w walce. Należy wołożyć je papierem do pieczenia, a następnie paskami z ciasta. Na końcu w obręcz wlać mus i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation