Kuchnia

Gdzie kucharek sześć...

Krem żurawinowy

Składniki:
250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
100 ml wody
50 g masła
220 g cukru
3 jajka

Wykonanie:

Żurawinę myjemy i przebieramy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż żurawina popęka. Ugotowaną żurawinę przecieramy przez sito. Tak przygotowane puree żurawinowe przekładamy do garnka i dodajemy cukier oraz masło. Podgrzewamy mieszając, tak aby masło i cukier się stopiły. W między czasie lekko ubijamy jajka. Dodajemy do masy żurawinowej (najlepiej przecedzić przez sitko). Mieszamy cały czas i gotujemy na niewielkim ogniu aż masa zgęstnieje. Może to potrwać około 10 minut. Krem studzimy i przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation