Kuchnia

Słodkości

kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami
składniki:
2 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru plus 1 łyżka
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag orzechów włoskich posiekanych na drobne kawałki
15 dag gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki
przygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Najlepiej przełożyć ciasto na stolnicę i tam zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne, łatwe do wyrobienia. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odstępach (ciasteczka wyrosną jeszcze troszkę za sprawą proszku do piecznia). Powinno powstać ok. 20 ciasteczek. Wszytko zależy od tego jak duże będziemy formować. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut do momentu aż będą rumiane.W trakcie pieczenia powinny uzyskać ładny kształt. Wykładamy na kratkę do studzenia i gdy tylko ostygną, można się zajadać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation