Kuchnia

drożdżowe i nie tylko

Bułki czosnkowe (składniki wystarczą na przygotowanie 9 bułek):

mąka pszenna - 450 g
mleko - 100 ml
woda - 170 ml
drożdże - 20 g
olej - 2 łyżki
sól - ½ łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
miękkie masło - 3 łyżki
czosnek - 3 ząbki
suszony koperek - 1 łyżeczka


Przygotowanie:

Do mąki dodaję drożdże, sól, cukier, olej i mieszam. Następnie dodaję ciepłą wodę i ciepłe mleko. Zagniatam na gładkie ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na 9 równych części i formuję bułeczki. Odstawiam do kolejnego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180°C.
Czosnek drobno siekam i dodaję do masła razem z koperkiem.
Kiedy bułeczki nieco podrosną, nacinam każdą z nich ostrym nożem (u mnie dwa nacięcia - można również zrobić jedno podłużne), a w powstałe szczeliny nakładam masło. Następnie piekę je przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation