Kuchnia

drożdżowe i nie tylko

Mleczne bułeczki

Składniki:
400g mąki
250ml ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
50g rozpuszczonego masła

Do posmarowania bułeczek:
3 łyżki mleka
1 jajko

Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło umieść w dużej misce. Wymieszaj z mlekiem, aż do jego wchłonięcia, następnie wyrób ciasto na gładką masę.

Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Przenieś ciasto na płaską powierzchnię pokrytą mąką, zagnieć go tylko trochę, uformuj walec i pokrój na małe kawałki (na około 18 małych bułeczek, po upieczeniu bułka może potroić swój rozmiar)

Formuj kulki.

Umieść kulki ciasta na tacy piekarnika pokrytej pergaminem.

Posmaruj bułeczki mlekiem i odstaw na 1 godzinę.

Następnie posmaruj bułeczki jajkiem i piecz je przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation