Kuchnia

moje gotowanie

Kopiec kreta

Składniki na spód:

350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)
70 g masła

Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Ponadto:

7 średniej wielkości bananów
1 łyżka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki cukru pudru
80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)

Spód do tarty przenieść na tortownicę. Obrane banany skropić sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę, pastę z wanilii i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany.

Ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation