Kuchnia

miam

Blok z herbatnikami i orzechami

Smaczny deser bez pieczenia czekoladowo – orzechowy. Smak solonych orzeszków ziemnych i czekolady świetnie do siebie pasuje, tworząc ciekawą kombinację
Składniki:
2 jajka
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g miękkiego masła
1 serek homogenizowany naturalny (180g)
7 sztuk zmielonych biszkoptów podłużnych
100g zmielonych orzeszków ziemnych solonych
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
8 paczek (po 5 szt.) herbatników, może być więcej, wtedy będzie 5 warstw herbatników
dekoracja:
płatki czekoladowe
maliny

Kakao rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

Ubić jajka na parze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ostudzić.

Dodawać stopniowo miękkie masło i miksować do uzyskania puszystej masy.

Wsypać zmielone orzechy i biszkopty, dodać serek, wymieszać.

Czekoladę roztopić, ostudzić i wlać do masy, wymieszać. Odłożyć 4 łyżki masy.

Herbatniki maczać w przestudzonym kakao i układać po 5 sztuk w dwóch rzędach obok siebie i rozsmarowywać na wierzchu masę. W ten sam sposób ułożyć jeszcze 3 warstwy herbatników i masy, więc razem będą 4 warstwy (jeśli nam zostało jeszcze sporo masy i herbatników, możemy zrobić jeszcze jedną warstwę). Odłożoną masą posmarować boki.

Wstawić blok na parę godzin do lodówki, przed podaniem posypać płatkami czekoladowymi wierzch i boki, udekorować owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation