Kuchnia

chef

Składniki

składniki na ok 7-8 kebabów:

CIASTO

-1/2 kg mąki
- 3 łyzki oleju
-pół kostki drożdzy (50g)
-łyżeczka soli
-250ml ciepłej wody

SOS

-majonez (ok 100ml)
-ketchup (5-6 łyżek)
- duzy ząbek czosnku
- jogurt naturalny mały 150g

DODATKI WARZYWNE

-kapusta pekińska
-pomidor duzy
-ogórek zielony
-cebula

mile widziana papryka konserwowa oraz ogórek kiszony.
(akurat nie miałam w domu ale zawsze dodaje)


MIĘSO :

- 3 filety z kurczaka.
-przyprawa do gyrosa w proszku np Galeo
- przyprawy świata z BIEDRONKI "przyprawa do grilla i szszłyków" (takie ciemne opakowanie zamykane na strune)
zawiera m.in: papryka, koledra, gorczyca,majeranek, pieprz czarny, jałowiec, cebula, rozmaryn,gożdźiki, lisc laurowy.

Przygotowanie :

CIASTO:

makę,sól, woda z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobic na ciasto (żeby dobrze odchodziło od reki) - zostawić na ok 30 min żeby wyrosło.
po 30 min podzielic ciasto na 6 wiekszych lub 8 mniejsych kawałków ( wedle uznania) i robimy placki jak na zdjęciu.
Pieczemy ok 7 min w temp 210-220 st.

MIĘSO :

pokroic częśc w kostkę część w paseczki i podsmazyć z przyprawą do gyrosa i tą z biedroki (jest pyszna)


chlebki na kebaby po wyciągnięciu z piekarnika przekroić (nie całe żeby sie nie rozpadły na dwie częsci) posmarowac sosem ( nie żałowac sosu bo dobry;) ) pierwsze nałozyc na dolna częśc kapuste, miesko , cebula oraz reszta :)

SOS:

łaczymy wszystkie składniki wraz z posiekanym drobno czosnkiem. (sos lepiej zrobic pierwszy poniewaz najlepszy jest jak sie przegryzie)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation