Kuchnia

mięsa na zimno i na kanapki

Kulinarne Spotkania: Schab pieczony w musztardowej skorupce

Składniki:

ok. 1,5 kg schabu bez kości
20 g soli peklowej
3 duże łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
4 duże łyżeczki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku


Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć dokładnie solą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 24 godz. Jeżeli nie mamy tyle czasu to wystarczy tylko na noc, ale zawsze lepiej jest zostawić mięso na dłuższy czas. Ja ostatnio trzymałam mięso w tej soli chyba nawet 3-4 dni, a potem kolejny 1-2 dni w musztardowej marynacie. Po tak długim czasie mięsko bardzo ładnie skruszało i wymagało krótszego czasu pieczenia.
Przygotować musztardową marynatę mieszając wszystkie pozostałe składniki. Schab obwiązać sznurkiem lub włożyć w taką siatkę do pieczenia mięs. Połową marynaty dokładnie natrzeć mięso (można również wykorzystać całą ilość przygotowanej marynaty). Włożyć do lodówki na kolejny dzień lub dwa lub po prostu na tyle ile możemy. Po tym czasie schab umieścić w rękawie do pieczenia, wlać kilka łyżek wody i zawiązać końce. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C z termoobiegiem i piec 70 minut. Wyjąć mięso i odstawić, żeby "odpoczęło". Soki, które wypłynęły z mięsa w trakcie pieczenia zlać do garnuszka, dodać pozostałą musztardową marynatę i pogotować na małym ogniu. Zagęścić delikatnie mąką i ponownie zagotować. Schab można podawać na gorąco z sosem lub na zimno np. z żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation