Kuchnia

Słodkości

Zdrowsza Kuchnia: Nutella z bananów
Banany są bogate w magnez i potas, a jeśli dodamy do nich jeszcze kakao zawierające więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroniące przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina, to otrzymamy bardzo zdrową nutellę.
Taka nutella znakomicie będzie smakowała na naleśnikach, chlebie i różnych domowych przekąskach. 2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki brązowego cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki kakao


Banany myjemy, obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Wkładamy banany do garnka, dosypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.

Gdy banany zaczną się rozpadać, zdejmujemy garnek z ognia i lekko studzimy.
Miksujemy banany na gładką masę, dolewamy sok z cytryny, dodajemy kakao i mieszając jeszcze chwilę gotujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation