Kuchnia

Cos do kuchnii

Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem



Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem


Co kupić

•ugotowana kasza gryczana (kasza powinna być rozgotowana): 200 g
•serek mascarpone: 250 g
•limonka: 1 szt.
•korzeń imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach: 20 g
•gorzka czekolada, pokruszona na mniejsze kawałki: 100 g
•jajka: 4 szt.
•cukier (15 g do obsypania foremek): 115 g
•mąka pszenna: 30 g
•mąka ziemniaczana: 5 g
•proszek do pieczenia: szczypta
•masło do wysmarowania foremek: 40 g


Jak zrobić

poziom: łatwy porcji: 4 czas: 1h 5min


Przygotuj

Małe foremki np. kokilki, dokładnie wysmaruj je masłem i obsyp cukrem. Usuń nadmiar cukru i wstaw foremki do lodówki
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Przygotowanie

Kaszę gotujemy, aż się rozgotuję. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miksera i miksujemy. Zmiksowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy ser mascarpone. Mieszamy, aż ser dokładnie połączy się z kaszą. Bierzemy 4 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy 50 g cukru do białek i 50 g cukru do żółtek. Żółtka ubijamy je na sztywną masę.

Skórkę z 1 limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem. Dodajemy starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite żółtka. Dokładnie mieszamy w celu idealnego połączenia składników. Do masy dodajemy ok. 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać. Ostatnią partię ubitych białek mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.

Wyjmujemy foremki z lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek. Foremki wykładamy na blachę do pieczenia. W masie zanurzamy kawałki czekolady. Blachę z foremkami wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation