Kuchnia

Naleśniki,krokiety,pierogi,makarony

Pierogi z grzybami i fasolą

Składniki
CIASTO:
3 szklanki mąki
sól
jajko
łyżka oleju
szklanka wody lub mleka
FARSZ:
35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki)
cebula
2 łyżki smalcu
puszka białej fasoli
sól
pieprz
Etapy przygotowania

Ciasto : mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszając, dolewać ciepłą wodę lub mleko.
Zagnieść luźne, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.

Farsz : grzyby oczyścić, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, posiekać lub zemleć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem, dusić razem kilka minut. Fasolkę odcedzić, wymieszać z grzybami i cebulą.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać filiżanką placuszki, na każdy kłaść porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation