Kuchnia

WARZYWA

DUSZONA KAPUSTA PEKIŃSKA Z
BOCZKIEM I POMIDORAMI
Skladniki:
1 kapusta pekinska
3 pomidory
10 dag boczku wedzonego
1 cebula
3 zabki czosnku
garsc szczypiorku
gars natki pietruszki
olej,sol, pieprz,
1 lyzeczka cukru
2 lyzki octu winnego
Wykonanie:
Boczek pokroic w kostke i przysmazyc na oleju, dodac pokrojona w kostke cebule i posiekany drobno czosnek. Kapuste umyc, przeciac wzdluz na pol i pokroic w paseczki ok 1 cm. Dodac do boczku i cebuli i dusic. Pomidory sparzyc i obrac ze skorki, pokroic w kostke i rowniez dodac do kapusty.
Pod koniec duszenia ( ok 20 min) dodac sol, pieprz do smaku, garstke cukru i ok 2 lyzek octu winnego.Odparowac nadmiar plynu, lub zagescic zasmazka z maki i tluszczu. Mozna tez dodac 2 – 3 lyzki keczupu.
Posypac posiekanym szczypiorkiem i natka, wymieszac.
Kapustka ma miec lekko slodko – kwasny smak. Nadaje sie do wielu dan, zwlaszcza z miesem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation