Kuchnia

Ciasto francuskie

czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki na 8 sztuk :

1 op. ciasta francuskiego chłodzonego
4 kabanosy wieprzowo-drobiowe dł. ok. 22 cm

OMLETY - 2 jajka + 1 białko
2 łyżki mleka 3,2 %
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
garść fasolki szparagowej zielonej mrożonej
duża garść groszku zielonego mrożonego
duża garść włoszczyzny mrożonej paski
1 czubata łyżka drobno startego sera żółtego Cheddar
1 ząbek czosnku
2 - 3 pomidory suszone z oliwy
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

SMAŻONY FARSZ - 2 małe cebulki
kilka małych pieczarek
2 nieduże ogórki konserwowe
DO SMAŻENIA - ok. 2 łyżeczki masła
ok. 3 łyżeczki oleju słonecznikowego

do smaku - sos sojowy, sól, pieprz mielony czarny, odrobina cukru
do posmarowania - 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
sposób przygotowania : OMLETY - warzywa mrożone wyjęłam żeby lekko odtajały. Włoszczyznę i fasolkę pokroiłam w drobną kostkę. Obrany czosnek i osączone z oliwy pomidory posiekałam. Na patelni rozgrzałam po pół łyżeczki masła oraz oleju i podsmażyłam rozdrobnione składniki doprawiając szczyptą cukru i sosem sojowym. Przełożyłam do miski i zostawiłam do przestudzenia.

W miseczce roztrzepałam 2 całe jajka i jedno białko dodając mleko, odrobinę soli, pieprzu i mąkę - wymieszałam dobrze żeby nie było grudek. Masę dodałam do podsmażonych warzyw mrożonych, wsypałam ser, natkę, wymieszałam i podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Na niedużej patelni z odrobiną mieszanki tłuszczy usmażyłam z tego 2 omlety.
FARSZ - na patelni znów rozgrzałam po pół łyżeczki masła i oleju. Wrzuciłam pokrojoną w pół plasterki cebulę oraz posiekane, umyte wcześniej, pieczarki. Gdy zaczęły się lekko złocić dodałam starte na tarce ogórki konserwowe. Doprawiłam do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przestudziłam

Ciasto francuskie rozwinęłam na lekko oprószonym mąką blacie. Przykładając talerzyk wycięłam 2 koła o śr. ok. 20 cm. Na każdym położyłam przestudzony omlet - powinny być takiej wielkości jak koła ciasta. Tak przygotowane kółka przecięłam po przekątnej na 4 części. Przy brzegach każdego nałożyłam po trochu cebuli smażonej z pieczarkami i ogórkami a na to połówkę kabanosa. Zwinęłam delikatnie rożki.

Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Z resztek ciasta powycinałam małe elementy, przykleiłam na wierzchu przekąsek i ponownie posmarowałam żółtkiem.

Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C - gdy się zrumienią są gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation