Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

Tort orzechowy
250 g roztopionego masła
500 g mąki tortowej
320 g cukru
4 jajka
100 g orzechów (fistaszki, laskowe, migdały, pini)
1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
skórka pomarańczy
2-3 łyżki soku z limonki


Procedura: najpierw należy wysmarować formę* masłem, posypać odrobiną mąki i nastawić piekarnik na 180 stopni C. Następnie w naprawdę dużej misce ubijamy jajka z cukrem i po kolei dodajemy mąkę , masło, drożdże, skórkę pomarańczy i sok z limonki. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Całą masę przekładamy do tortownicy, a górę posypujemy rozgniecionymi orzechami. Pieczemy 40-60 min*.

* jeżeli mamy formę 30 cm pieczemy 40 min., natomiast jeżeli mamy 24 cm tak, jak ja mam, to pieczemy 60 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation