Kuchnia

kuchnia...

Jaś i Małgosia - SKŁADNIKI:
200ml kefiru,
galaretki niebieska,
galaretki różowa.
500ml gorącej wody,
200g śmietany kremówki,
200ml mleka kokosowego,
cukier puder do smaku,
12 łyżeczek wiórek kokosowych,
żelatyna 10g,
2 truskawki,
kilka borówek amerykańskich,
listki mięty do dekoracji
Jaś i Małgosia - PRZYGOTOWANIE:
Podaję proporcję na cztery desery. Połowę galaretki niebieskiej rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Połowę galaretki różowej rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. 100ml kefiru miksujemy dokładnie z mocno schłodzoną niebieską galaretką i przelewamy masę do szklaneczek i odstawiamy do stężenia. Podobnie postępujemy z masa różową. Pozostałą galaretkę niebieską rozpuszczamy w połowie szklanki ( analogicznie różową). Do szklaneczek wlewamy po kilka łyżeczek galaretki, aby utworzyć cienki pasek. Ponownie odstawiamy do stężenia. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kremówkę, wstawiamy na ogień dodając cukru pudru do smaku. Zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę odstawiamy do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć wlewamy ją do szklaneczek. Gotowe desery dekorujemy wiórkami kokosowymi i owocami. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation