Inne

inspiracje

*** CIASTO CZESKIE GRYSIKOWE ***

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżka margaryny
3 łyżki miodu
3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18% (dałam jogurt grecki)


Masa:

9 łyżek kaszy manny
800 ml mleka
1/2 szkl cukru
200 g masła


Polewa:

4 łyżki kakao
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
2 łyżki wody


Dodatkowo:

powidła śliwkowe


Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dokładnie na stolnicy. Ciasto powinno posiadać zwartą konsystencję. Jeśli okaże się że ciasto się nie klei dodać łyżkę śmietany, jeśli zaś jest za "mokre" dodać trochę mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Do wyższego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy cały czas do momentu, aż mleko się zagotuje. Garnek zdejmujemy z ognia po ok. 1-2 minutach od chwili zagotowania się masy. Kaszę mannę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszą manna.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy wałkiem na podsypanym mąką blacie. (Ciasto bardzo ciężko się wałkuje, dlatego moje ciasto po części rozwałkowałam a później wylepiłam nim formę).Rozwałkowane ciasto wkładamy do blaszki o wymiarach 25x30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem). Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

Na upieczony i ostygnięty placek rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna. Następnie przykrywamy ciasto kolejnym plackiem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci placek, a wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta.

Ciasto najlepsze jest po spędzeniu całej nocy w chłodnym miejscu lub lodówce, ponieważ dopiero wtedy wszystkie smaki połączą się ze sobą.

Smacznego :)

* do ciasta można dodać wyciśnięty sok z cytryny, wtedy masa nie będzie mdła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation