Kuchnia

zupy i przekąski

mała dynia
średni bakłażan
3-4 ziemniaki
papryczka chilli
50 g mielonych orzechów laskowych
2 litry bulionu
2-3 liście laurowe
łyżeczka cukru
sól, pieprz

kwaśna śmietana
pestki dyni

Ziemniaki ugotować w delikatnie posolonej wodzie. Dynię i bakłażana obrać, pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do wrzącego bulionu i gotować, aż zmiękną. Papryczkę przeciąć wzdłuż, oczyścić z pestek i wrzucić do zupy, dorzucić liście laurowe.
Kiedy warzywa zmiękną, wyłowić papryczkę i liście laurowe, dorzucić ugotowane ziemniaki i orzechy. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać ozdobioną kleksem śmietany i pestkami dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation