Kuchnia

Świątecznie

Spód:
- 300 g ciastek degestive, herbatników lub biszkoptów
- 120 g masła

Masa serowa:
- 1 kg sera białego do serników (np. z wiaderka)
- 125 ml. śmietany kremówki (można pominąć lub zastąpić jogurtem naturalnym)
- 200 g cukru
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny

Mus owocowy:
- 500 g rabarbaru (można zastąpić innymi owocami)
- 150 g cukru
- pół szklanki (100 ml.) soku owocowego o wyraźnym kolorze np. jagodowego lub malinowego
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki żelatyny

Ciasta pokrusz na pył. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj aby powstał mokry piasek. Jeśli używasz biszkoptów potrzebne może być nieco więcej masła.
Dno okrągłej blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp ciastka z masłem i uformuj równy spód porządnie dociskając. Powinno się wszystko skleić.
Ser przełóż do dużej miski, dodaj śmietanę lub jogurt i cukier. Zmiksuj dokładnie mikserem nieco napowietrzając masę.
Do 1/3 szklanki gorącej wody wsyp żelatynę. Wymieszaj i odstaw. Po kilku minutach wymieszaj ponownie – żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić.
Dodaj do masy serowej, wymieszaj dokładnie i wylej na przygotowany spód. Wstaw do lodówki.
Rabarbar dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka o grubym dnie, dodaj pół szklanki wody i cukier. Gotuj bez przykrycia, aż rabarbar zacznie się rozpadać i część wody odparuje. Ostudź trochę, zmiksuj blederem na gładki mus. Dodaj sok owocowy, ja używam jagodowego.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Wlej do musu z sokiem, wymieszaj dokładnie i wylej delikatnie na ser. Wstaw do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej całą noc.

Przed podaniem ozdób np. rozetkami z bitej śmietany … o ile zdążysz ;)

Moja rodzina przypuściła taki szturm na to ciasto, że ledwo udało mi się sfotografować ostatni kawałek. Przepraszam za słabe zdjęcie, ale wierzcie mi – jedną ręką trzymałam aparat, a drugą musiałam się oganiać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation