Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makaron w sosie śmietanowo - serowym z brokułami

Składniki (2 porcje):

- 150g makaronu penne lub innego
- szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 trójkąciki serka topionego kremowego
- 3 łyżki startego sera żółtego
- kilka różyczek brokuła
- przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy na półtwardo, odcedzamy.
Brokuła również gotujemy na półtwardo, odcedzamy i dzielimy na małe części.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy rozdrobnione serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą.

Śmietanę mieszamy z parmezanem, wlewamy na patelnię i mieszamy. Dodajemy starty żółty ser i podgrzewamy na lekkim ogniu nie dopuszczając do zagotowania się sosu.

Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy brokuła oraz makaron i mieszamy całość. Rozkładamy na talerze i obsypujemy parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation