Kuchnia

torty

Składniki:

Ciasto:
• 250 g masła
• 300 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżki wrzącej wody
• 200 g cukru
• 60 g stopionej czekolady 70% kakao
• 250 ml maślanki
• 90 ml ciepłej wody (w razie potrzeby)

Przełożenie:
• 350 ml śmietanki 36%
• 250 g marmolady różanej
• 2 łyżki cukru pudru
• 400 g truskawek (zostawić kilka do dekoracji)
• 150 g borówek (jak wyżej)

Do dekoracji:
• 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
• 70 g masła
• kilka borówek
• kilka truskawek
• róża

Wykonanie:

Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Tortownicę 23 cm wysmarować masłem. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W osobnej miseczce wymieszać kakao z wodą na gładką pastę. Mikserem utrzeć masło z cukrem na kremową masę. Dodać po jednym jajku ciągle mieszając. Kolejnie wmieszać pastę kakaową i stopioną czekoladę. Do całej masy stopniowo dodawać mieszankę z mąki na przemian z maślanką miksując na bardzo wolnych obrotach, jeśli będzie potrzeba dolać gorącej wody aby otrzymać lejące ciasto. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić chwilę i przełożyć na kartkę do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie rozkroić na dwie części.

Przełożenie:
Marmoladę różaną rozsmarować po obu blatach ciasta. Śmietankę ubić, na samym końcu ubijania dodać cukier puder. Truskawki pokroić na kawałki. Na jednym blacie wyłożyć owoce i przykryć je bitą śmietaną. Położyć na masę drugi blat ciasta.

Dekoracja:
Masło i czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Rozsmarować masę po górze i bokach ciasta przy pomocy np. długiego noża. Przyozdobić truskawkami, borówkami i umytymi płatkami róży. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation