Kuchnia

Drożdżowe

Bagietka pszenna - Mania Smakowania

SKŁADNIKI (4 sztuki)
1 szklanka mleka;
2 łyżeczki masła;
2 łyżeczki cukru;
1 szklanka ciepłej wody;
40 g świeżych drożdży;
2 łyżeczki soli;
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej; żaroodporne naczynie z wodą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondlu podgrzać mleko z dodatkiem masła i cukru. Gdy masło rozpuści się, przelać zawartość rondla do dużej miski. Poczekać 10 minut. Dolać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól i szklankę mąki - wymieszać. Dodawać partiami kolejne porcje mąki, mieszając mikserem (końcówki świderki). Ciasto będzie miękkie i lepiące! Większą miskę posmarować oliwą i przełożyc do niej ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na cztery części. Delikatnie uformować bagietki o długości około 30-35 cm. (Przy formowaniu starać się używać jak najmniej mąki). Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Piec pieczywo przez 8 minut. Później zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 2-3 minuty. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation