Kuchnia

pierniki

Choinka z pierników - ciasteczka -
250 g mąki
125 g margaryny/masła
100 g cukru (najlepiej pudru)
proszek do pieczenia -szczypta
cukier waniliowy
1 jajko
1 przyprawa do piernika (korzenna)
1 łyżka imbiru w proszku
1 łyżka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy
CHOINKA Z PIERNIKÓW - CIASTECZKA - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sypkie przesiać przez sito wysypać na stolnicę. Dodać jajo oraz margarynę i skórkę z cytryny i szybko siekać nożem. Gdy margaryna przyjmie postać malutkich kawałków oblepionych mąką szybko zagnieść ciasto.
Ciasto wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra i foremkami (by uzyskać choinkę wymagane są foremki o kształcie gwiazdek z różnych rozmiarach) wycinamy gwiazdki (po dwie każdego rozmiaru.
Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem 15-20 minut w temp. 180 stopni
Po ostudzeniu zdobimy lukrem (szklankę cukru pudru ubijamy mikserem z białkiem jajka). Aby uzyskać różne kolory lukru można wykorzystać barwniki do ciast dostępne z sklepach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation