Kuchnia

Przepisy

Puszysta czekolada na gorąco - najlepsza na świecie!
Jeśli Twoja ulubiona czekolada ma aż 70, czy 80% kakao, byc może potrzeba będzie ciut więcej mleka na końcu, albo trochę cukru. Musisz dopracować swój ukochany smak, ale jak już do niego dojdziesz, drżyjcie narody!


proporcje dla 1 osoby

50g ulubionej, ale mocnej, ciemnej czekolady - min 50% (u mnie "Jedyna")
100g śmietany kremówki 30-36%
opcjonalnie cukier trzcinowy - jeśli używacie czekolady 70% lub ciemniejszej
opcjonalnie - ulubione przyprawy: cynamon, kardamon, chilli, ekstrakt wanilii, czy pomarańczy
ok 30ml mleka

Czekoladę połam na kawałki i włóż do kubka, w którym będziesz podawać czekoladę.
Podgrzej śmietankę i bardzo gorącą wylej na czekoladę w kubku. Odczekaj minutę, a następnie całość dokładnie wymieszaj, by nie pozostały grudki. To jest też moment, by ewentualnie dosłodzić całość cukrem, ale nie więcej niż 1/2 łyżeczki. Na tym etapie możesz też doprawić czekoladę na cynamonem, chilli, kardamonem, ekstraktem wanilii lub pomarańczy - dokładnie takim smakiem, który uwiedzie Cię najmocniej.
Wlej zimne mleko i zamieszaj, a następnie dobrze, porządnie spień całość "bzyczkiem", aż ilość płynu wzrośnie o minimum 20-30% - trwa to ok 2 minut. Początkowo spieniaj od dna, a na końcu tuż przy wierzchu, by podniosła się lekka jaśniejsza pianka na szczycie.
Pij, delektuj się, umrzyj z czekoladowej rozkoszy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation