Kuchnia

Kulinaria

niebo na talerzu: Sałatka z bobu


składniki:

- 25 dkg ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 6 rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych
- dwa ogórki konserwowe lub kilka korniszonów
- 15 dkg plasterków chorizo lub kiełbasy bolońskiej albo polskiej surowej, suchej
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki oregano
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz


Sałatę porwać na małe kawałki, rzodkiewki i ogórki pokroić w grubą kostkę, pomidorki pokroić na ćwiartki. Kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię i usmażyć na chrupko, przestudzić, dodać do pokrojonych warzyw, wymieszać wszystko w dużej misce. Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać w zakręconym słoiku z oliwą, octem, miodem, solą, pieprzem i oregano. Powstałym sosem polać wymieszaną sałatkę, posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation