Kuchnia

mufinki

Mini serniczki z truskawkami

Składniki na 12 sztuk:

- 120 g ciastek owsianych
- 500 g zmielonego twarogu
- pół szklanki cukru
- 1 białko
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 6 truskawek

Ciasteczka owsiane kruszymy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Następnie nakładamy warstwę rozdrobnionych ciasteczek i uklepujemy. Masło nie jest tutaj potrzebne, spód ciasteczkowy będzie zwarty. Twaróg mieszamy z cukrem, białkiem i mąką. Dodajemy samo białko, aby serniczki wyszły nam białe. Jeśli dodamy całe jajko serniczki będą kremowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Masę wykładamy na ciasteczka. Truskawki kroimy na połówki i wciskamy do serniczka. Po włożeniu serniczków do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Jemy po wystudzeniu lub schłodzeniu w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation