Kuchnia

karnawal

Sałatka z burakami i grzankami z kozim serem
Sałatka z burakami i grzankami z kozim serem

Składniki:
2 ugotowane buraki
główka sałaty frise
2 garście roszponki
2 cykorie
12 kromek bagietki
masło
200 g twardego koziego sera
Na sos:
sok z 1/2 cytryny
łyżka białego octu winnego
1/2 łyżeczki tymianku
łyżeczka musztardy Dijon
sól pieprz
szczypta cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki sosu prócz oliwy wymieszać w słoiku, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać jeszcze raz. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Buraki obrać, pokroić w plastry, zalać częścią sosu, odstawić. Sałaty podzielić na listki, umyć, osuszyć. Kromki posmarować masłem i ułożone posmarowaną stroną do góry wstawić do piekarnika. Wyjąć, kiedy będą złoto-brązowe. Przełożyć na drugą stronę, na każdej kromce ułożyć kawałek sera, wstawić do piekarnika. W dużej misce wymieszać sałaty z sosem. Na talerzykach układać kilka plastrów buraków, na nich - górkę sałaty. Kiedy ser się przypiecze, wyjąć grzanki i układać na sałacie. Podawać natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation